torsdag 3. desember 2009

3. desember

22. Phil Collins - Another Day In Paradise

Sangen ble skrevet for å få et fokus på hjemløshet og hvor ignorant man kan være overfor de hjemløse. Sangen viste seg å bli en ubetinget suksess og var på verdensbasis den største hiten i 1989. På Billboard sin ranking over tidenes beste sanger innehar den 86.plass.

Phil Collins er ingen stor musiker. Jeg har ment det tidligere, men har innsett at det ikke er tilfelle. Han har rett og slett laget en del musikk som overhodet ikke er å regne som god. At han i tillegg elsker synth gjør ikke ting bedre. Men denne låta skiller seg radikalt ut fra mye han har gjort - det er ikke komposisjonen, som er helt ok, man tenker over. Det er en av tidenes beste tekster.9 kommentarer:

Sambuar sa...

Artig:
Billboard : Verdens 86. beste sang

Du brukar det som eit argument for at den er nr. 22?

Likar kaldenaren din Espen! :D

Espen sa...

Nei, på ingen måte. 1. avsnitt er mer faktabasert, 2. avsnitt er subjektivt. 86.plass all time på en såpass anerkjent liste som Billboard er egentlig uansett svært godt.

Tarmine sa...

Hehehe! "At han i tillegg elsker synth..." Agreed!

Harriball sa...

At Phil Collins er representert på en slik liste syns jeg er å forvente. At du velger "Another day in paradise" som hans bidrag, er forsåvidt streit nok. Personlig ville jeg nok heller valgt "In the air tonight".

Men at du mener at Collins ikke er en stor musiker, synes jeg er fullstendig skivebom.

Fyren har holdt på siden starten av 70-tallet, både med Genesis og solo. Han er en fantastisk tekstskribent og arrangør, og synger steinbra både på plate og live. Han har, etter min mening, stor varisjon i materialet sitt, og han er dessuten en av verdens beste trommiser.

At du ikke er så glad i synth, er helt legitimt. Men Phil Collins er likefullt en enestående musiker, og har vært det i mer enn 30 år.

Espen sa...

Jeg ser poengene dine, Harald. Samtidig, om jeg skulle omtalt han annerledes, blir det fra et annet perspektiv enn mitt eget. Slik min musikksmak er (fragmentisk, tidvis overfladisk, noen ganger ekstremt inngående, anerkjenner gitar langt høyere enn synth, osv.) kan jeg ikke se på Phil Collins som stor i mine øyne. Allmennhetens øyne, derimot? Tja, kanskje.

Anders sa...

Enig. Synthen er forresten veldig fin her.

Ang. Phil Collins som musiker. Også enig. Genesis tapte seg ekstremt etter at Collins tok over som låtskriver og vokalist. Peter Gabriel er det beste som har kommet ut av den gruppa der. Collins har ikke nubbsjans.

Helena sa...

Jeg må innrømme at jeg ikke er enig. Et veldig godt poeng veier ikke opp for verdens kjedeligste komposisjon og en egentlig ikke veldig spennende tekst. Det er nok til å gjøre låta helt OK, men ikke noen "All time top 24".

Espen sa...

Helena: Bullshit.
Å kalle dette for verdens kjedeligste komposisjon blir å kalle Metallica for en gjeng satandyrkere uten noe musikalsk budskap. Komposisjonen er faktisk svært god til å være synth, så lenge man erkjenner at synth noen ganger kan være positivt som ledende i lydbildet, for det kan det.

Teksten er nok først og fremst ikke spennende i dine øyne og ører fordi den i dag er en klisjé. Om man dog leser teksten og faktisk tenker litt over den, er den svært, svært spennende. Og altfor sann.

Helena sa...

Synth eller ikke synth, i mine ører er denne komposisjonen rævkjedelig, og legger et godt grunnlag for hvorfor jeg ikke liker låta noe særlig. Hva teksten angår har jeg lest den, hørt den, tenkt over den, og jeg syns ikke den er noe bra. Nettopp fordi man faktisk ikke trenger å tenke over den. Av den grunn støtter jeg også whatshisname oppi her i at, om du på død og liv må ha med mr. Collins på en slik liste, In the air tonight hadde vært et mye bedre valg. Mye mer spennende komposisjon, og mye mer spennende tekst.