mandag 21. desember 2009

21. desember

4. The Byrds - Turn! Turn! Turn! (To Everything There Is a Season)

Teksten er så å si direkte sitert fra Bibelen, fra Forkynneren kp. 3. Pete Seeger, som skrev denne sangen, sa at han ble forbløffet over Bibelen - han kunne ikke tenke seg en annen bok som rommet så mye visdom og dårskap på en og samme tid. Grunnen til at han skrev denne sangen var at utgiveren hans ikke ville gi ut protestvisene han skrev, det ble for ensformig. I fortvilelse over, i følge ham selv, utgiverens dårlige musikksmak trakk han en lapp ut av lommen sin som hadde nettopp teksten fra Forkynneren på seg. Han improviserte en melodi. Resultatet var denne sangen, som utgiveren elsket. Den ble først solgt til Limelights, deretter til The Byrds.

Det er kanskje litt kontroversielt å sette denne sangen så høyt oppe på lista. Å begrunne dette er heller ikke enkelt, til tross for at jeg er soleklar på at låta fortjener å få topplasseringen av de som ikke når pallen. Jeg er enig i at Bibelen i bokstavelig forstand inneholder både visdom og dårskap. Denne teksten er et utdrag som det absolutt er noe i - alt har sin tid. Den har et godt budskap. Uten noen form for et velformulert og godt presentert budskap hadde ikke denne sangen havnet så høyt oppe kun i egenskap å være fra en bok jeg setter min lit til i livet. Den improviserte melodien vitner om Seegers musikalitet og sangen står igjen som et fantastisk bevis på hvor mye musikk kan forsterke et budskap. Musikken forsterker dette så til gangs, den klarer virkelig å ta tak i den fantastiske allmenne humanismen i en særs fin bok.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Viktig med informasjonen du gav. Den setter hva du vektlegger ved å sette en etter mine begreper kjedelig låt så høyt oppe

Helge sa...

Kontroversielt valg ja. Greit med subjektivitet, men her har du kasta dei fleste objektive kriterium over bord! Eg mistenker deg for å sette tekst framfor melodi. Eg er ein person som typisk gjer omvendt, utan at det nødvendigvis er rett. Den kunne til nøds fått 24. plass, men som sagt: di liste, dine valg ;)

Anonym sa...

Hei, så fin blogg! Er en sann musikkelsker, og er kjekt å lese litt om bakgrunn til sanger og friske opp i sanger jeg ikke har hørt på lenge!

Sjekk ut
Edward Sharpe & The Magnetic Zeros
- "Home"

En godlåt, spør du meg! :)