tirsdag 29. desember 2009

Florø!


I dag skal jeg til Hanne. Hu har et skikkelig langt skjerf.

torsdag 24. desember 2009

24. desember

1. Pink Floyd - Comfortably Numb

Roger Water, som skrev teksten til denne sangen, har fortalt at han ble inspirert til å skrive den etter å ha opplevd at det å være påvirket av sterkere stoffer gav ham dem samme følelsen han hadde når han var et lite barn og hadde feber. Mer konkret går dette tilbake til når Water fikk hepatitt rett før Pink Floyd skulle på scenen under en konsert i Philadelphia og han fikk en dose av et middel som Water selv mente kunne drept en elefant. Stoffet var et muskelavslappende middel som fjernet smertene. Han kjente ingenting og det var for Waters en stor lettelse. Han var blitt comfortably numb.

For meg var det aldri noen tvil, denne sangen går hinsides alt annet jeg har hørt. Harmonien mellom tekst og melodi gir meg gåsehud hver gang jeg hører denne sangen, tekster treffer på en eller annen merkelig måte godt og gitarsoloene... Gi meg styrke! Marcel Duchamp er kongen av billed- og modellkunstens dadaisme, Pink Floyd er de ubestridte herskerne av musikkens dadaisme - en dadaisme mer perfekt enn jeg trodde var mulig. Tidenes beste låt fra tidenes beste album.

Tusen takk til alle dere som har fulgt bloggen min i adventstiden, noe som ifølge den skjulte telleren min er 100 unike mennesker daglig. Jeg håper dere har kost dere med en god sang daglig og fått et lite innblikk i musikksmaken til en særing. Ha en velsignet jul!


onsdag 23. desember 2009

23. desember

2. Simon & Garfunkel - The Boxer

Paul Simon skrev denne sangen i en periode hvor han fikk hard kritikk for sin musikk. Han mente at han ble behandlet urettferdig av flere musikkjournalister og mener at han selv er The Boxer i denne sangen. Og for tredje dag på rad kommer det Bibelreferanser inn i bildet: "Seeking out the porer quarters" og "Workman's wages" er uttrykk Simon kom frem til mens han tenkte på sangen og leste i Bibelen som lå i skuffen på et hotellrom de var på under en turné. Selve innspillingen av denne låta alene tok over 100 timer. En av grunnene til dette er de velkjente "trommeslagene" i refrenget. "Trommeslag", ja. Det er ingen skarptomme man hører, det er lyden av en kjetting slått mot et betonggulv på et tomt lager.

Jeg er kanskje kontroversiell igjen, men det driter jeg i. Dette er en sang som har betydd enormt mye for meg: Om jeg har følt meg ensom eller ikke hatt det bra på en eller annen måte, har jeg hørt på denne sangen. På en eller annen måte har det gjort meg så mye bedre. Jeg har ingen logisk forklaring på dette, det nærmeste jeg har kommet det er at teksten så smått kan relatere til slik man føler seg noen ganger. For meg er denne sangen en vidundermedisin og er for meg det fremste eksemplet på hvor mye en sang alene kan bety for mitt eget vedkommende. Subjektiviteten lenge leve, likeså denne sangen!



tirsdag 22. desember 2009

22. desember

3. The Beatles - Let It Be

John Lennon var veldig skeptisk til denne sangen fordi han følte at den referte til kristendommens Jomfru Maria - John Lennon tok som kjent avstand fra kristendommen. Det er dog ikke den Mary det synges om, det er moren til Paul McCartney som døde da Paul var 14 år. Han skrev sangen etter å ha hatt en drøm om henne. "Let it be" er essensen i det hun fortalte ham i drømmen. Beatles' siste slager kan også tolkes til å inneholde et ønske om forsoning mellom medlemmene i gruppa etter at de gikk hver til sitt.

Det finnes ikke en gruppe som har betydd mer for musikken enn The Beatles og det å velge en sang fra disse var vanvittig vanskelig. Denne sangen står allikevel for meg igjen som noe av essensen med The Beatles: Det er så enkelt, allikevel så fantastisk bra. Sangen brukes i nær sagt alle mulige tilstelninger og rommer mye uansett hvilken vinkel man ser den fra. Stor og enkel poesi kombinert med fantastiske musikere!


mandag 21. desember 2009

21. desember

4. The Byrds - Turn! Turn! Turn! (To Everything There Is a Season)

Teksten er så å si direkte sitert fra Bibelen, fra Forkynneren kp. 3. Pete Seeger, som skrev denne sangen, sa at han ble forbløffet over Bibelen - han kunne ikke tenke seg en annen bok som rommet så mye visdom og dårskap på en og samme tid. Grunnen til at han skrev denne sangen var at utgiveren hans ikke ville gi ut protestvisene han skrev, det ble for ensformig. I fortvilelse over, i følge ham selv, utgiverens dårlige musikksmak trakk han en lapp ut av lommen sin som hadde nettopp teksten fra Forkynneren på seg. Han improviserte en melodi. Resultatet var denne sangen, som utgiveren elsket. Den ble først solgt til Limelights, deretter til The Byrds.

Det er kanskje litt kontroversielt å sette denne sangen så høyt oppe på lista. Å begrunne dette er heller ikke enkelt, til tross for at jeg er soleklar på at låta fortjener å få topplasseringen av de som ikke når pallen. Jeg er enig i at Bibelen i bokstavelig forstand inneholder både visdom og dårskap. Denne teksten er et utdrag som det absolutt er noe i - alt har sin tid. Den har et godt budskap. Uten noen form for et velformulert og godt presentert budskap hadde ikke denne sangen havnet så høyt oppe kun i egenskap å være fra en bok jeg setter min lit til i livet. Den improviserte melodien vitner om Seegers musikalitet og sangen står igjen som et fantastisk bevis på hvor mye musikk kan forsterke et budskap. Musikken forsterker dette så til gangs, den klarer virkelig å ta tak i den fantastiske allmenne humanismen i en særs fin bok.

søndag 20. desember 2009

20. desember

5. Queen - Bohemian Rhapsody

Selve kompet på denne sangen gikk det veldig fort å få ned på notelinjene. Når det gikk på overdubbing og annen fiksing av denne komposisjonen, tok dette mange uker alene. Til slutt satt de igjen med 120 lag med lydspor - dette er i dag kjent som studioversjonen. Bryan May har fortalt at når Freddie Mercury viste frem denne sangen, ble gruppa mildt sagt forbløffet. En av uttalelsene fra et medlem May ikke ønsker å si navnet på var at "Vi er da ingen operagruppe!" Mercury svarte med: "Nei, det stemmer. Dette er en parodi på en rockeopera."

Dette er en episk rockesymfoni. Den er uten sidestykke noe av det mest fantastiske som har nådd mine ører. Mercury er, etter min menig, tidenes beste vokalist. Den merkelige sjangerblandingen som skjærer nytelsesfullt i trommehinnene... Det finnes ikke noe lignende.


lørdag 19. desember 2009

19. desember

6. Bob Dylan - Like A Rolling Stone

Bob Dylan er kjent for å lage ganske så lange sanger. Svært mange radiostasjoner spiller ikke sanger som varer mer enn 3 minutter, slik var det også når denne låta kom. I så måte ble den banebrytende: Med svært få unntak ble hele sangen spilt når en radiostasjon kjørte denne låta til tross for en varighet på over 6 minutter. Når man ser det med dagens briller, taler kanskje dette klart: Rolling Stone Magazine har denne sangen oppført som tidenes beste sang.

Poesi fra tidenes største musikkpoet. En så lang tekst, en så gjentakende komposisjon... Allikevel helt fantastisk. Dette er til å få tårer i øynene av.



fredag 18. desember 2009

18. desember

7. Michael Jackson - Man In The Mirror

Siedah Garret skrev brorparten av denne sangen etter en idé hun fikk når hun så sitt eget ansikt i et av speilene i bilen sin. Denne sangen har et veldig klart budskap: Om det skal skje en forandring, må den begynne med at du gjør noe med det og ikke venter på at andre skal ta et initiativ. Sangen føyer seg inn i rekken av toppnoteringer Michael Jackson hadde i USA med låter fra Bad - tilsammen 5 låter fra skiva nådde toppen. Etterhvert i denne sangen kommer et kor med i sangen, et ikke hvilketsomhelst kor, men The Andrae Crouch Gospel Choir.

En fantastisk låt om solidaritet med utgangspunkt i en selv og hvor viktig man selv er for at noe skal kunne forandres til det bedre. Sangen får frem hvor godt det føles å utgjøre en forskjell samtidig som den tydelig tar for seg hvor lett man kan henge seg opp i sine egne tanker om hva som er best uten at man egentlig tenker stort lengre enn sin egen nesetipp. Halvannet døgn etter at Michael Jackson døde, ble denne sangen sunget på TT av 2000 mennesker. Det er en av de sterkeste opplevelsene jeg noensinne har hatt.

torsdag 17. desember 2009

17. desember

8. The Mamas & The Papas - California Dreamin'

I 1963 giftet Michelle (f. Holly Michelle Gilliam) seg med John Phillips, begge medlemmer av The Mamas & The Papas. De bodde i New York, den første vinteren Michelle opplevde utenfor California - en kald vinter selv til New York å være. Hjemlengselen til den sin varme hjemstat var tydelig, noe som endte med at John en natt skrev det første verset til denne sangen. Det andre verset skrev Michelle etter at John viste henne det første - få dager før hadde hun vært i St. Patricks Cathedral. Michelle var dypt fascinert av kirker og linjen "You know the preacher likes the cold" var en hyllest til den hjertelige mottakelsen hun følte det var når hun lukket opp en kirkedør og ble møtt av presten på stedet.

Kombinasjonen av hjemlengsel, søken etter dypere meninger i livet og et flott driv i sangen gjør dette til en evig klassiker som oser 60-tallet lang vei. Jeg merker at det å begrunne sangvalgene i det øvre sjiktet av denne lista ikke alltid er så lett. Min beste forklaring på dette er noe så klisjébefengt som at de treffer hjertet - noen ganger er det alt som skal til for at man skal kunne elske en sang. Jeg elsker denne sangen.


onsdag 16. desember 2009

16. desember

9. Bruce Springsteen - The River

Denne sangen er basert på en samtale Springsteen hadde med sin svoger. Han mistet jobben sin, men gjorde alt han kunne av lovlige ting for å kunne forsørge de. Hans livsglede og fraværende lyst til å klage gjorde dypt inntrykk på The Boss. Søsteren hans har også en sentral rolle, det forhastede bryllupet i er historien om hennes ødelagte tenår.

Dette er en svært god historie med en av de råeste stemmene verden har hørt. Hillside-preget av harmonikaen gjør denne sangen i mine ører nær og ekte. Sangen har den lille, udefinerbare nerven som gjør at dette er en legendarisk låt.




tirsdag 15. desember 2009

15. desember

10. Eagles - Hotel California

Materalisme og overflødighet er temaene for Eagles' største hit gjennom tidene. Et band bestående av musikere fra middelklassen brukte termen Hotel California som sin forestilling av de høyere sjiktene i USA. Hva betyr the American Dream for overklassen? Eagles' formål med sangen var å sette lys på dette spørsmål, noe som de definerte som den mørke siden av the American Dream. Dette har dog ikke kommet så veldig godt til syne - sangen er fortolket på så vanvittig mange måter, til tider helt ihjeltolket, så flere av medlemmene av Eagles har uttalt at til tross for at sangen ble en hit, bommet de helt med sitt formål. Sangen ble kåret til årets Grammy i 1977, men de ville ta imot prisen - Don Henley, Eagles' største ansikt utad, trodde ikke noe på konkurranser.

Fortolk som du vil, men ikke vær uenig om at dette er et stykk svært godt produkt innenfor markedsgruppen sanger. Kjempedigg gitar, en spennede tekst og noe så sjeldent som en cliffhanger i slutten av sangen som man aldri får noe svar på. Finfint!

mandag 14. desember 2009

14. desember

11. Jimi Hendrix - All Along The Watchtower

Sangen ble først skrevet og innspilt av Bob Dylan, Jimmy Hendrix stod for et cover som kom året etter Dylans. Hendrix mente at Dylans versjon var litt for sein og manglet et noe mer tungt preg som gjenspeilet teksten. Selv var ikke Hendrix noen stor fan av Dylans musikk, men han nær sagt tilba ham når det kom til budskapet: "Alle de som ikke liker Bob Dylans musikk, les tekstene." Han mente selv også at coveringen stod veldig bra til seg selv: "I likhet med Dylan kan heller ikke jeg synge helt normalt." Coveringen nådde toppen av listene i USA - den eneste låta Hendrix klarte dette med.

Dette er musikkoverleveringer mellom to giganter: Bob Dylans tekst tolket med stemmen og preget til Jimi Hendrix. Resultatet er en fantastisk fremførelse av en sterk tekst med sterke røtter i synsinntrykkene til begge disse legendene.

søndag 13. desember 2009

13. desember

Jeg vil aller først benytte anledningen til å ønske min faste bloggjest, kritiker og far med bursdagen. Han blir 53. Gratulerer.

12. Scott McKenzie - San Francisco (Be Sure To Wear Some Flowers In Your Hair)

Dette var en nr. 1-hit i Storbritania og kanskje ikke så overraskende er det den nr.1-tittelen på øya som har hatt det lengste navnet noensinne. Dette er virkelig en av de fremtredende hippielåtene: Vi skal tilbake til 1967 og høre om nye forklaringer på eksistensen fra en hel generasjon. Blomstene du må passe på å ha i håret er viktig - vi er blomsterbarna.

Dette er kulturhistorie på et sølvfat. Hippiebevegelsens utblomstring kan med rette sies å bli beskrevet på den rosenrøde og harmoniske måten de ønsket å fremstå på. Teksten er veldig fortellende, melodien naturlig nok harmonisk og alt er egentlig bare fint og fint i denne sangen, som et barns juleglede. Dette er virkelig en sang man føler er skrevet med hjertet. Og det hjertet, det blomstrer. Håper ikke det var for mange ordspill som florerte her.

lørdag 12. desember 2009

12. desember

13. Beach Boys - I Get Around

Dette er kanskje den sangen på listen med enklest tekst: Velkommen til de problemfrie tenårene. Du har akkurat fått lappen og benytter det som et framifrå sjekketriks. Dette er den gruppas første låt som nådde toppen av listene i USA og også den første låta man kan si at de slo gjennom med i Storbritania.

Dette er feel good-musikk på sitt ypperste. Beach Boys' fantastiske musikalitet med sin flerstemte sang kombinert med en tekst det ikke koster en kalori å fordøye gjør dette til en maktdemonstrasjon om hvor mye musikalitet har å si: Teksten er ikke alltid så viktig, god musikk finnes like mye i stemningen som springer frem av det melodiøse.

fredag 11. desember 2009

11. desember

14. Alice Cooper - Poison

Sangen handler om en å være dypt tiltrukket til tross for at man vet at det egentlig ikke er en veldig lur ting å være i akkurat det tilfellet. Det er et tydelig sadomasochistisk preg på sangen og handler alt i alt om transen og fantasivevet man kan havne i når man har en fascinasjon eller forelskelse for noen som man vet ikke er til det gode.

Dette er etter min menig Coopers signaturlåt. Den er rå i vid forstand - god låt som i motsetning til artisten er helt usminket. Jeg kan lett skjønne at sangen kan vekke avsky hos enkelte, men i mine ører blir Coopers stemme, sjangeren og teksten en eneste stor harmoni. Dette er en sang som man kjenner fra tåspissene og opp til issen - underforstått over hele kroppen.

torsdag 10. desember 2009

10. desember

15. The Clash - London Calling

I sterk kontrast til gårsdagens sang – dette er en låt som i bunn og grunn er en eneste stor utgreiing om forskjellige måter verden kan gå under på. Vokalist Joe Strummer hadde en fortid som nyhetsoppleser og mange av de apokalyptiske bildene som kommer frem i sangen er hentet fra domsprofetier han selv hadde vært med på å kringkaste. På slutten av hvert refreng blir det sunget at ”London is drowning and I, I live by the river”. Dette kommer fra en gammel engelsk historie om at hvis Themsen noensinne skulle gå over sine bredder, ville hele London bli lagt under vann. Og ja, Joe Strummer bodde ved Themsen – dog i en toppleilighet.

En bit herlig punk-rock med en alternativ tekst med veldig mange innfallsvinkler. Samtidig som den tar for seg flere alvorlige scenarioer, er den syrlig mot alle mulige dommedagsprofetier og får på en fiffig måte også frem noe humoristisk med alle disse problemstillingene. Det er en form for formidling som treffer meg midt i hjertet. En genial komposisjon med et superb anslag er med på å skyve den inn på topp 15.



onsdag 9. desember 2009

9. desember

16. Louis Armstrong - What a Wonderful World

Bob Thiele (pseud. George Douglas) skrev denne sangen som en motvekt til den spente politiske temperaturen i USA som følge av Vietnamkrigen og den kalde krigen. Denne skildringen av å sette pris på det vakre i de nærmeste omgivelsene var i utgangspunktet ikke noe som tok utgangspunkt i å bli en kassasuksess. Louis Armstrong fikk 250$ for å spille inn denne låta – pengene gikk til orkesteret. Sangen lå heller ikke an til å bli noe annet enn one by many fordi ABC Records, ansvarlig for utgivelsen i Statene, mente at sangen ikke holdt mål. Ikke før HMV Records i Storbritannia kunne melde om at sangen var blitt en gigantisk hit i England, slapp de sangen i USA.

Dette er poesi av høy rang sunget av en av de mest karakteristiske stemmene verden noensinne har hørt. At en jazzmusiker som Louis Armstrong faktisk synger en ballade så fantastisk, forteller at verden kan være sjeleglad for at Tony Bennett, som opprinnelig skulle synge den, valgte å stå over. Hjertelig takk, Tony.

tirsdag 8. desember 2009

8. desember

17. Johnny Cash - Ring of Fire

I all hovedsak skrevet av June Carter, som Cash senere ble gift med. Sangen omhandlet på det tidspunktet den ble skrevet forholdet hennes til Johnny Cash hvor uttrykket ’ring of fire’ var en beskrivelse på hvordan hun følte forholdet var. Det reflekterte Cash sitt avhengighetsforhold til sterke stoffer og hans generelt flyktige livsstil. Hun skal ha skrevet sangen mens hun kjørte rundt en natt engstelig for fremtiden til sin kjære. Kort tid etter at hun skrev sangen, drømte Cash at han sang denne akkompagnert av et meksikansk orkester.

Denne sangen er noe av det sterkeste som noen gang er skrevet – en glad melodi som har en tekst som forteller om det ambivalente i forholdet mellom June og Johnny. Kjærlighetens styrke blir en viktig del av sangens underliggende budskap. Johnny Cash fikk sin største hit skrevet for seg – skrevet med hjertet til kvinnen han var gift med til døden skilte dem ad. Dette er dypt og legendarisk!

mandag 7. desember 2009

7. desember

18. The Animals - The House of the Rising Sun

Dette er en amerikansk folkesang som forteller om et menneskes liv i New Orleans som det rett og slett går galt med. Det har vært mange spekulasjoner om hvilket hus som er The House of the Rising Sun. Det mest sannsynlige var et lite hotell som brant ned i 1822 som reklamerte med prostitusjon. Det lå i French Quarter, den eldste eksisterende bydelen i New Orleans og man kan med sikkerhet si at sangen stammer fra dette distriktet. Samtidig skal det sies at det finnes to versjoner av denne sangen – en for kvinner og en for menn. Har begge to opphavet fra samme sted? Eller er det hele ren fiksjon?

Å gjøre en cover av en låt er risikabelt, uansett hvor gammel den er, for man jobber ut i fra helt andre premisser enn om man skriver en sang selv. The Animals har her foretatt en genistrek – de beholder det tradisjonelle preget samtidig som de har enkelt selvkomponert arrangement. Med Eric Burdon sin bluesstemme er dette ikke noe annet enn covering på sitt aller ypperste.

søndag 6. desember 2009

6. desember

19. Marvin Gaye - Let's Get It On

Sangen var opprinnelig ment som et slags ”religiøst ode” til livet, men ble omskrevet til et mer politisk budskap. Dette ble også forkastet – produsent Ed Townsend mente at Marvin Gaye sin unike evne til å få frem det romantiske og seksuelle i sin fremførelse av sanger skulle komme frem i denne sangen. Slik ble det også – alle Gayes hoder konsentrerte seg om sin 17 år gamle kjæreste, og senere kone under innspillingen av tittelsporet på hans tolvte studioalbum. Gaye var selv 34 år på dette tidspunktet.

En kompis av meg omtalte sangen som tidenes mest sexy låt. Jeg sier meg ikke uenig. Dette er uten tvil en låt man kan bruke de klisjébegrepene feel og flow om. Fremførelsen kan ikke kopieres eller forbedres av noen andre. Stemmen til Gaye harmonerer med musikken på en gåsehudfremkallende måte. I alle fall får jeg gåsehud. Får du?

lørdag 5. desember 2009

5. desember

20. Bon Jovi - Livin' on a Prayer

Etter at Livin’ on a Prayer var spilt inn, mente Jon Bon Jovi, vokalisten i bandet, at den ikke holdt mål. Gitarist Richie Samora klarte å overtale ham til å utgi sangen med betingelsen at den skulle spilles inn med et nytt arr. Sangen ble så populær at den toppet Billboard Hot-listen i fire uker. Jon Bon Jovi har i ettertid fortalt at inspirasjonen er hentet fra Reagans tankegang om å senke skattene for det rikeste for å åpne for nye investeringer. Resultatet er en tekst som omhandler et arbeiderklassepar som har en tøff hverdag i datidens USA som servitrise og havnearbeider.

Som den Ten Sing-gutten jeg er, er ikke denne sangen til å komme utenom. Høyhårrock på sitt ypperste og uansett hvor mye ihjelspilt og klisjébefengt denne låta er blitt, er det en viktig sang, og en av de første jeg som liten ung og uerfaren fjortis fikk gåsehud av. Digg.

fredag 4. desember 2009

4. desember

21. Elton John - Goodbye Yellow Brick Road

En utpreget softrocklåt som enkelte kritikere mener er Elton Johns beste låt noensinne. Tittelen er en direkte henvisning til Trollmannen fra Oz. Hvor de følger en yellow brick road for å finne trollmannen for så å finne ut at de hele tiden har hatt hva de lette etter. Elliot Smith, en amerikansk musiker kjent for en svært røff livsstil, noe også levealderen hans tilsa, mente at dette var tidenes beste låt: "En gang hørte jeg på den konstant i 18 timer mens jeg spiste fleinsopp."

For min del har jeg aldri prøvd flein. Dette er rett og slett en av de første sangene jeg kan huske at jeg hørte. Den har i grunn vært med meg hele tiden, jeg har alltid likt den og stiller meg helt bak de kritikerne som mener at dette er Elton Johns beste sang.

torsdag 3. desember 2009

3. desember

22. Phil Collins - Another Day In Paradise

Sangen ble skrevet for å få et fokus på hjemløshet og hvor ignorant man kan være overfor de hjemløse. Sangen viste seg å bli en ubetinget suksess og var på verdensbasis den største hiten i 1989. På Billboard sin ranking over tidenes beste sanger innehar den 86.plass.

Phil Collins er ingen stor musiker. Jeg har ment det tidligere, men har innsett at det ikke er tilfelle. Han har rett og slett laget en del musikk som overhodet ikke er å regne som god. At han i tillegg elsker synth gjør ikke ting bedre. Men denne låta skiller seg radikalt ut fra mye han har gjort - det er ikke komposisjonen, som er helt ok, man tenker over. Det er en av tidenes beste tekster.



onsdag 2. desember 2009

2. desember

23. Metallica - Enter Sandman

Den instrumentale komposisjonen av Enter Sandman var det første som ble ferdig i produksjonen av plata Metallica. Det ble brukt destod lengre tid på finne ut av melodilinje og tekst, en prosess som ble svært omdiskutert i Metallica når James Hetfield, frontfiguren til bandet, kom opp med ideen om Enter Sandman. Han mente at låta i seg selv gikk fra å være idyllisk til å bryte ned alt sammen, noe han prøvde å illustrere ved å la tematikken i sangen være om den perfekte familie som opplever noe så grusomt som en krybbedød. Selve tittelen gjenspeiler dette på en svært kryptisk og bestialsk måte.

Uten tvil en av de mest spilte låtene på fest samtidig som det er en god metalkomposisjon. Introen og refrenganslaget kan langt på vei kalles genialt.




tirsdag 1. desember 2009

1. desember

24. Deep Purple - Smoke on the Water

For temmelig nøyaktig 38 år siden, i desember 1971, holdt Deep Purple på å fullføre albumet Machine Head. Innspillingen foregikk i Montreux, i et bygg hvor Frank Zappa hadde konsert kvelden før albumet skulle spilles inn. Tilfeldighetene (?) ville ha det til at under Zappa-konserten begynte det å brenne og bygningen brant helt ned til grunnen. Inspirert av brannen og de påfølgende omstendighetene rundt innspillingen av albumet satte de tekst til Smoke on the Water - deres mest kjente låt noensinne.

Uansett hvor tilfeldig og merkelig det er at en av varemerkene til rocken har tittelen
Smoke on the Water, står allikevel teksten noe tilbake for musikken. Det finnes knapt nok det mennesket som ikke har hørt riffet. Dette forteller oss at Ritchie Blackmore, daværende gitarist i Deep Purple, virkelig knakk en kode som gir denne låta nær sagt evig holdbarhet.