torsdag 17. desember 2009

17. desember

8. The Mamas & The Papas - California Dreamin'

I 1963 giftet Michelle (f. Holly Michelle Gilliam) seg med John Phillips, begge medlemmer av The Mamas & The Papas. De bodde i New York, den første vinteren Michelle opplevde utenfor California - en kald vinter selv til New York å være. Hjemlengselen til den sin varme hjemstat var tydelig, noe som endte med at John en natt skrev det første verset til denne sangen. Det andre verset skrev Michelle etter at John viste henne det første - få dager før hadde hun vært i St. Patricks Cathedral. Michelle var dypt fascinert av kirker og linjen "You know the preacher likes the cold" var en hyllest til den hjertelige mottakelsen hun følte det var når hun lukket opp en kirkedør og ble møtt av presten på stedet.

Kombinasjonen av hjemlengsel, søken etter dypere meninger i livet og et flott driv i sangen gjør dette til en evig klassiker som oser 60-tallet lang vei. Jeg merker at det å begrunne sangvalgene i det øvre sjiktet av denne lista ikke alltid er så lett. Min beste forklaring på dette er noe så klisjébefengt som at de treffer hjertet - noen ganger er det alt som skal til for at man skal kunne elske en sang. Jeg elsker denne sangen.


7 kommentarer:

Anonym sa...

Nå er du virkelig inne i en god steam!

Helge sa...

Samd med din far, men vil påstå at steamen er litt vel einsretta. Forventar litt meir spenstige val snart, og noko som ikkje kjem frå USA!

Espen sa...

Man kan si mye om USA, Helge, men på 60- og 70-tallet var det landet der mye helt fantastisk musikk ble laget.

Anonym sa...

Men mye av den beste ble laget i England

Espen sa...

Jeg tror jeg vet hvilken gruppe du sikter til.

Helge sa...

Men det er vel ein ALL TIME high ;) I det siste har det vore litt 60's and 70's American high ;)

Anders sa...

Mm, litt mye fra Forrest Gump soundtracket her. Ikke nødvendigvis noe dumt det, men det blir kanskje litt likt til slutt. Det begynner å bli en grei liste, men de mest kjente låtene som band har laga er ikke nødvendigvis de beste. For eksempel Bruce Springsteen, der hele nesten hele Born to Run albumet er bedre enn låta The River. Mener jeg.