tirsdag 2. desember 2008

Noen av verdens viktigste spørsmål

Er du rasjonalist? Eller kanskje empirist? Støtter du Descartes? Kant? Hume? Har du et dualistisk menneskeyn? Synes du lykke er en virksomhet? Er areté viktig i ditt liv? Lever du et dygdig liv? Liker du å kalle deontologisk etikk for pliktetikk? Og i tilfelle, mener du at sinnelaget skal avgjøre om en handling er god eller ikke? Å benekte moralloven, er det å benekte at mennesket har fonuft? Følger du det kategoriske imperativ? Bør en handling ha både moralitet og legalitet? Er du en utilitarist som støtter utilitarismen slik Aristoteles definerte den? Eller liker du bedre Bentham sin allmenne tilnærming? Eller kanskje du er av typen som synes Mill var inne på noe, med sin slaviske legalitetslinje? Består erfaringen både av tenking og sansing? Erkjennelsesformene, er det nødvendige betingelser for all erfaring? Er moralsk universalisme en mer logisk slutning å trekke enn moralsk relativisme? Er dygdsetikk, deontologi og utilitarisme forenlige med hverandre? Hva skal veie mest av sanseinntrykk og refleksjonsinntrykk? Er likhet, nærhet eller årsak den viktigste assosiasjonen? Hvilke egenskaper ved mennesket danner grunnlaget for kunnskap? Hva kan vi få sikker kunnskap om? Hva er kunnskap? Hva er mest gjeldende av en ytre og indre erfaringstype? Er ideer bare kopier av inntrykk? Hva er viktigst av ontologi og etikk?

Vet du hva? JEG KUNNE IKKKE BRYDD MEG MINDRE!

Forresten, jeg har ex.phil-eksamen i morra.
God advent.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Hahah, jeg ble sliten bare av å se hvilke spørsmål du hadde klart å skrive ned. Lykke til på eksamen!

Sijih sa...

Du, det innlegget fattet jeg ikke en døyt av. i tillegg så gadd jeg ikke å lese hele, for den bestod jo bare av masse rare ord jeg ikke vet hva betyr. så sånn er det!

Karuulaina sa...

interresant lesestoff.

Asplin sa...

Vet du hva?! jeg er SÅÅÅÅÅ ENIG!!! hva er vitsen? men du får allikevel ha lykke til i morgen! jeg skal i ilden på fredag... blææ.-- kunne ikke brydd meg mindre! :)

Anonym sa...

jeg velger å overse dette og ta exphil med godt mot neste semester..man må jo ha det når man skal bli lektor i nordisk!

Anonym sa...

E9!

I motsetning til enkelte av dei som har heve inn innlegg forstår eg dei fleste spørsmåla, utan nødvendigvis å kunne svare på dei! Men FY steike så lei eg e det faget no! 15 velplasserte kryss er alt eg ber om! AMEN!

Anonym sa...

Øyh, Helge, du har avkrysning... Vi har 4 timer skriving! Exphil på lørdag, hurrahurra... Gikk det forresten bra i dag, Espen?

Espen sa...

Jeg hadde også 4 timer skriftlig. Det gikk ikke bra.

Minda sa...

hahah dette var et interessant inlegg.. en slags oppsummering til MIN eksamen IMORGEN:)